Offline first – gör din webbtjänst tillgänglig även när ditt nät inte är det.

En av de hetaste trenderna som diskuterades på Node+JS Interactive i Vancouver var offline first. Det är en fråga om tillgänglighet och att ta progressiva webb-appar (PWAs) ett steg längre. Teri Chadbourne demonstrerade ett fungerande exempel på ett projekthanteringsverktyg som fungerade offline.

Med hjälp av Service Workers kan en webbtjänst gå att köra trots att användaren befinner sig helt bortkopplad från nätet. Trots tillgängligheten av internet så är där fortfarande många platser som det inte går att nå, till exempel på flyget, ute i skogen eller i vissa utrymme i stora byggnader. Givetvis kan en webbtjänst aldrig vara tillgänglig offline vid första besöket – men detsamma gäller även för ett program som installeras på datorn. Första gången måste man ladda ner det. Vid alla efterföljande besök skulle hela eller delar av tjänsten kunna vara tillgänglig om den utnyttjade service workers.

I det exempel som Teri Chadbourne tog upp utnyttjades en teknologi för automatisk synkning av databasen från servern till klienterna. Denna synkning var smart och återupptogs så fort enheten kom tillbaka på nätet.

Utöver att stärka tillgängligheten för en webbplats så skulle Service Workers som laddar innehåll lokalt från den enhet den körs på avlasta nätanvändningen. Detta skulle leda till kortare laddningstider och en snabbare respons från webbtjänsten. För webbplatser med mycket hög belastning kan detta vara ett sätt att minska trafiken till både ursprungsservern samt CDN-nätverket.

Om du någon gång tagit upp mobiltelefonen när du befunnit dig på en plats utan tillgång till internet och reflekterat över hur lite det finns som går att göra med den då? Tänk om en nyhetswebbplats eller webbutik hade möjligheten att köra offline, då hade du i alla fall kunnat besöka dem.

NewSeed har arbetat med Service Workers och vi ser massor av potential som går att utveckla. Vi jobbar med Service Workers i olika projekt och ser fram emot att göra webben tillgänglig även när nätet inte är det!