amazon-awsDet roligaste med att jobba med Internet är den konstanta utvecklingen som hela tiden sker. Ibland är det kanske frustrerende att behöva lägga gammal kunskap på hyllan – andra gånger känns det helt befriande när ny teknik ersätter gamla omständliga sätt att arbeta. Amazons web services (AWS) är ett bra exempel på det senare. Desto mer man lär sig om tjänsten desto mer inser man att den är byggd för effektivitet och enkelhet för många olika tänkbara situationer.

New Seed har börjat använda Amazon med EC2, S3 och CloudFront för att leverera sina hemsidor via tjänsten 3w.nu. Resultatet är imponerande. Redan låga svarstider blev ännu bättre samtidigt som övervakningsmöjligheterna ökade. Som om inte det vore nog blev dessutom priset signifikant billigare!

Amazons tjänster premierar bra utveckling. Om webbtjänsterna som drivs via EC2 är bra skrivna och kan utnyttja tjänster såsom CloudFront och S3 på ett bra sätt så blir det inte bara snabbare – det blir billigare också. Vill man prova på Amazons tjänster erbjuds många tjänster i mini-version helt gratis. En enkel privat server (VPS) med 1 GB RAM och 1 CPU är gratis i ett helt år!

Exempel på projekt som New Seed driver via Amazons webbtjänster: