DENNA ARTIKEL VAR ÅRETS APRIL-SKÄMT 2017. DEN ÄR VAD VI I ÅR KALLAR ”FEJK NEWS”.

Det pratas ofta om hur mycket vatten det går åt för att producera olika saker såsom allt från bomull till kött. Dock nämns det sällan hur mycket vatten det går åt för att producera källkod. Här saknas det gemensamma ramar för hur man ska mäta ekologisk produktion av källkod.

“Man tänker inte på det, men det blir ofta flera koppar kaffe och ibland någon Coca Cola när man skriver källkod – det blir mycket vatten om man räknar samman det.” säger Magnus Lindgren, grundare av New Seed. Eftersom både kaffe och Coca Cola är vätskedrivande så är där också ett stort mörkertal av vatten som inmundigas före eller efter arbetet för att återställa vätskebalansen hos utvecklaren.

För att bli medveten om problemet så måste de som beställer källkod bli uppmärksammade om detta. New Seed kommer därför att börja specificera kalkylerad vattenåtgång i alla våra offerter och fakturor. “Vi uppmanar nu alla andra utvecklarfirmor att följa vårt exempel och även ta med vattenåtgång som referens till sina kunder” säger Magnus.

Till alla er som förstår det verkliga budskapet bakom detta meddelande ber vi er att dela detta vidare i sociala media för att belysa problemet.