Oj, vilket år! 

2021 på NewSeed har varit väldigt händelserikt och det har gått i rasande takt. Spännande projekt, fyra nya kollegor (vi har alltså nästan dubblats i storlek… wow!), nytt kontor (och snart till och med ETT TILL nytt kontor…), och ja, ännu fler spännande projekt, partnerorganisationer och möjlighet att förverkliga idéer. Ja det är knappt vi själva kan tro hur mycket som har hänt. 

Vi tar det i årets ordning! 


I början av året – ja då var det spännande tider. Kommer ni ihåg hur det var? Det var en ny värld, där allt som tidigare varit fysiskt nu skulle fungera digitalt, och med nya restriktioner som kom väldigt snabbt. Vi har under den här tiden fått jobba mycket med att med innovativa tekniska lösningar hjälpa våra kunder att anpassa sig och kunna hålla igång sin verksamhet så de kunde fortsätta, eller förbättra, sin lönsamhet. Det har varit jättekul. Ett tillfälle där det dock blev lite väl svettigt var på en fredag i januari då restriktionerna ändrades väldigt snabbt – med start på måndagen. Då fick vi hjälpa vår kund som har en gymkedja att bygga ett system som räknade antalet besökare som var på plats samtidigt och såg till att inte för många befann sig i samma lokal. Allt det, plus att komma på hur vi skulle lösa problemet – skedde från fredag eftermiddag och var på plats och fungerade på måndag morgon! Läs mer här: Nya Coronaanpassningar – i raketfart.

Utöver det så hade vi ett annat klurigt och roligt projekt som kom av Coronasituationen; möjliggöra digitalisering av handledarkurser. När man ska vara handledare för en som ska ta körkort så behöver man först gå en kurs. Den kursen kräver legitimering, och har därför tills nu alltid behövt göras fysiskt på plats. Vi ställdes därmed inför utmaningen att göra en legitimerad digitaliserad handledarkurs i realtid. Vilket vi löste – med Zoom och BankID! Vår byggda lösning möjliggjorde därför för alla som ville övningsköra med sina 18-åriga snart körkortsinnehavare att ta handledarkursen, utan att behöva befinna sig en hel dag i ett rum tillsammans med andra. Det underlättar även för dem som inte har möjlighet att transportera sig till en körkortsskola för handledarkursen. Det här är ett härligt exempel på när digitalisering möjliggör nya saker i samhället. 

”Det “nya normala” tvingar fram nya lösningar på gamla problem. Nu vågar man chansa – eftersom det inte finns något alternativ. Den här viljan att prova nya lösningar tycker jag är befriande.”

Magnus Lindgren, grundare av NewSeed

Under Coronavintern fick vi även möjlighet att hjälpa mindre företag som behövde stöttning under de svårare tiderna som då var. I projekten Företagsmotorn samt Bonde söker turist ställde vi upp med vår expertis och gav företag rådgivning och hands-on hjälp med vad de behövde. Ofta var det att förbättra deras hemsida, hjälpa till med något som krånglade eller som behövde moderniseras. Det var väldigt roligt att få kontakt med så många drivna företagare och hjälpa till att optimera deras verksamheter. 

Andra roliga saker som hände i våras var att vi gick med i den innovativa och IT-fokuserade organisationen Mobile Heights. Vi öppnade också upp ett till kontor, vilket gjorde att vi nu faktiskt har ett högkvarter! Vårt kontor i Alnarp ligger vägg i vägg med vår partner Elobina och precis bredvid den fantastiska Alnarpsparken, där vi hoppas att i framtiden få ha många walk and talks. 

Alnarp
På kick-off i parken vid vårt nya kontor i Alnarp.

I mars så höll vi föredrag för vår partnerorganisation NyföretagarCentrum Öresund om integritet på nätet. Vi förklarade vad Google Analytics är, hur vi spåras på internet, vilka uppgifter om oss som skickas till Google, och att det troligtvis ibland även händer utan att hemsidans ägare vet om det. Det klargjordes även att flera myndigheters hemsidor spårar sina besökare – även i vissa fall då de skriver att de inte gör det. Säkerhet och integritet på nätet är en av de frågor vi brinner för och har stor kunskap om. Det var roligt att få dela med sig av den kunskapen till andra och vi fick väldigt engagerad, och lite chockad, respons. Du hittar vår analys av nyheten här: Google Analytics på offentliga webbplatser.

Under vintern och våren jobbade vi alla hemifrån enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och för att skydda varandra mot viruset. Vi såg ändå till att ses ibland utomhus. Bland annat på avslutningen inför sommaren sågs vi på en heldag utomhus och roade oss med de mest märkliga aktiviteter. 

Sommaravslutning på NewSeed.

Sommaren gick och vi hade ett väldigt spännande nytt projekt – vår integration mellan Fortnox och Google Sheets. Det här hade vi snabbt snickrat ihop redan året innan, då vi själva behövde det. Dock så visade det sig att det var fler än vi som behövde det, för företag letade upp oss i en strid ström och bad om att få använda det. Så till slut bestämde vi oss för att bygga det så pass bra att det kunde säljas och börja användas av andra. Projektet är just nu i absolut sista spurten, och sedan kommer det hamna på Fortnox appmarket öppet för alla. Men är du riktigt snabb kanske du kan få testa det nu innan – i så fall, hör av dig! 

Trötta, förvirrade och skrattiga. Första deltävlingen i Hack for Sweden.

Så är det dags för årets största händelse; vinst i Hack for Sweden! Hackathons ställer vi upp i ibland för att få chans att testa på nya roliga tekniker, se hur vi fungerar som lag, samt att se om vi faktiskt kan det som vi säger att vi kan – lösa omöjliga problem. Och vi måste säga att vi i år verkligen fick check på alla de punkterna. Vi byggde en app med riktigt roliga moderna tekniker som var kul att lära sig mer om och som vi nu känner oss bekväma i att använda i andra projekt (AR, exempelvis!). Vi löste ett omöjligt problem. Och vi hade fantastiskt kul som lag. Det har postats tidigare men det förtjänar att komma igen: citat från tävlandet! Förhoppningsvis kan dessa ge dig en känsla av vårt lag under tävlingens gång (förvirrade). Och så lägg till otroligt mycket skratt till på det. Inte minst när vi förstod att vi hade vunnit. 

Vårt vinnarbidrag Allemansappen gick vidare och blev uppköpt av en kund vi aldrig föreställt oss – Naturvårdsverket! I deras arbete för att nå FN’s och Sveriges hållbarhetsmål ville de göra en satsning på att ta in teknologisk innovation utifrån. Då Allemansappen inhämtar data från ett av de datalager de vill satsa på, Nationella marktäckedata, så kunde Allemansappen hjälpa dem i deras hållbarhetsarbete. Publiceringsdatum och framtida utveckling av appen ligger nu inte längre i våra händer, men vi ser till att meddela er när det börjar bli dags! Läs mer om hållbarhetsmålen och det jättespännande projektet i vår artikel om vår app för Naturvårdsverket.

Under höstens gång har vi även gått vidare i vårt arbete för att stå närmare AWS. Vi har haft två av våra seniora utvecklare som certifierat sig till AWS Certified Solutions Architecht, samt vår marknadsansvariga som certifierat sig inom AWS Business. Ett stort grattis till Magnus Nilsson, Robin Fjell och Linn Erander! Och ett stort grattis till NewSeed som har så duktiga medarbetare.

Året avslutas nästan lika händelserikt som det började – med att hela NewSeed behöver flytta! Det kontor på 11 våningen NewSeed har bott i sedan vi bara var ett 2-mansföretag ska nu byggas om till bostäder. Vilket innebär att vi nu är på jakt efter ett nytt kontor, ett lika fint som det vi lämnar. Känner du till något? I Lund, minst 250kvm stort, egna kontor (inte bara öppet kontorslandskap), ljust, nära till fina naturområden? (Ja som ni hör har vi höga krav på vårt hem…). Om du känner till något sådant – hör av dig!

Utsikten från vårt kontor en tidig oktobermorgon.

Och så avslutas den här årssummeringen. Den blev lång, för det har verkligen hänt mycket i år. Vi får se om nästa år blir lika händelserikt som detta, både för oss och för resten av världen. Vad tror du?


Traditionsenligt har vi satt ihop en kort film med bilder från året: