I maj besökte hela företaget den årliga konferensen At The Frontend – en utvecklarkonferens i Öresundsregionen anordnad av Øredev. New Seed passar på att ta vara på detta utmärkt tillfälle att hålla oss uppdaterade inom frontend-utveckling. Frontend är enkelt uttryckt den del av programmering/systemutveckling som har att göra med vad användaren ser och upplever. Det var andra året i rad som hela New Seed besökte denna årliga konferens som hålls i DGI-byen i centrala Köpenhamn. Tillsammans deltog vi på totalt 11 olika föreläsningar.

Lite nyheter och inspiration vi tog med oss från konferensen:

Vi började dagen genom att delta på Rachel Andrews föreläsning som handlade om framtiden för layout med CSS. Det är kul att se att det sker förändringar inom området. Idag jobbar utvecklare ofta med CSS-bibliotek och workarounds för att kunna göra de komplicerade layouter vi ser i dagens webbapplikationer.

Så vad är det senaste inom CSS Layout?

Nya standarder för CSS är under konstant utveckling. Rachel tog upp tre nya standarder som ligger nära i framtiden vad gäller layouter och som vi utvecklare bör hålla ögon öppna för:

Förenklat kan man säga att Flexbox är en ny egenskap i syfte att fylla ut utrymme och anpassa block i en layout dynamiskt i förhållande till varandra. CSS Grid Layout är som det låter ett sätt att deklarera ett rutnät med CSS på liknande sätt vi idag gör med CSS-bibliotek för layout. Detta möjliggör responsivitet, separation av den visuella vyn och DOM:en och ett sätt för element att anpassa och fylla ut utrymme på skärmen på intelligent sätt. CSS Box Alignment Module Level 3 kommer innebära att vi kan justera individuella element på ett betydligt enklare sätt än idag.

Angular 2.0

AngularJS 1.x är ett av de JavaScript ramverk New Seed använder för utveckling av klientdelen i webbapplikationer.
Vi är mycket förväntansfull på vad Angular 2.0 kommer innebära. Angular 2 släpptes den 2 Maj som Release Candidate. Tod Motto tog in sin föreläsning upp vad Angular 2 har att  erbjuda utvecklare som platform vilket skiljer sig från version 1. Det vi tog med oss Tod Mottos föreläsning var bland annat:

  • Angular 2 är en komplett omskrivning av ett ramverk till en plattform.
  • Angular 2 samarbetar med Native Script för att skapa mobilapplikationer på samma sätt som man idag skapar webbapplikationer
  • Server-renderade sidor för nästan momentan av applikationer

Tod Motto tog även upp koncept som:

  • Ny Component arkitektur
  • One-way data-flow
  • Routing
  • Web Component