Demobutik med K for Contact

Det är lite för lätt att utge sig för att vara du på internet. 

Allt som behövs är egentligen dina personuppgifter. Namn, adress, telefonnummer, kanske personnummer. Uppgifter som idag inte är så svåra att få tag på. Och när man väl har de uppgifterna, då krävs det ofta inte mer än så för att exempelvis göra inköp i ditt namn. Tänk efter! När du handlar något på internet, hade du kunnat skriva in någon annans uppgifter? Hur ofta kontrolleras det att det faktiskt är du, ägaren till uppgifterna, som är den som beställer? 

K for Contact skapade vi på ett av de Hackathons vi deltagit i. Själva grundidén bakom K for Contact är att skydda dina personuppgifter; dels genom att du själv kan ta tillbaka dem efter att du någon gång har gett ut dem. Och dels då dina uppgifter endast kan användas genom att du själv identifierar och godkänner användningen.

Oktober har varit en minst sagt händelserik och sysselsatt månad på NewSeed. Men det har också blivit månaden då K for Contact har fått ta mer tid än vanligt och projektet går stadigt framåt. K for Contact är en färdig produkt redo att användas, och med användningsområden som kan passa hela världen. Den är alltså redo för att ta nästa steg och bli något stort. Under oktober handlade det därför mycket om K for Contact; gjorda förbättringar, ett nära samarbete med Almi, input utifrån av experter samt en påbörjad investeringsrunda. 

För att visa hur K for Contact ska fungera för en e-handel har vi även byggt en webshop som ett exempel. Du hittar den här: E-handelsdemo K for Contact.

Har du inte tid att testa det nu, så har vi satt samman en snabb film på hur det ser ut att handla på ett säkert sätt med K for Contact som tillägg:


Enkelt beskrivet så handlar det om att K for Contact ska vara en säker inloggning för att identifiera dig, via den nedladdade appen som du har på din telefon. Genom den inloggningen så visar du att du är den rätta ägaren till de kontaktuppgifter du skrivit ner i kassan för beställningen. Skulle någon annan skriva in dina personuppgifter för att sätta betalningen på dig, så kommer inte köpet gå igenom, eftersom denna inte är registrerad ägare till dina personuppgifter i appen.

Vår tanke är sedan att K for Contact ska kunna användas av e-handlare som en kvalitets- och trygghetssymbol, för att garantera deras kunder en säkrare e-handel.

I skrivande stund går det inte att verifiera dina adressuppgifter eller telefonnummer i K for Contact, men det ligger i planeringen att lägga till. E-postadresserna verifieras och du kan endast använda e-postadresser dit en inloggningslänk skickas.

Så nästa gång du handlar online. Fundera över hur säkra dina personuppgifter är, och om det hade varit möjligt för någon annan att beställa i ditt namn. 

Fler tänkta användningsområden för K for Contact berättar vi mer om en annan gång!

Kategorier: Nyheter