AI Nordic Powwow på AF-borgen i Lund

Published On: 2024-05-17

Under en solig dag i maj samlades människor från alla olika yrkesgrupper med en gemensam nämnare, intresse för Artificiell Intelligens (AI). Föreläsningarna var blandade från konkreta tips om verktyg till hur mänskligheten påverkas av AI. Mottot för eventet var att här kan du marinera dig från topp till tå i den senaste kunskapen i skärningspunkten mellan avancerad teknik, samhälle och människa.

Från NewSeed deltog hela åtta personer, mer än halva personalstyrkan! Så viktig anser vi att AI är för oss och att vi måste hänga med i utvecklingen. Vi tog också med personer som inte bara är utvecklare utan även har andra roller inom företaget.

Morgonen börjar med politik

Dagen började med att diskutera Sveriges plats i en värld med AI. Där har politiker blandat med entreprenörer, diskuterat och informerat om vart vi är på väg och möter politiken de behov som företagen behöver för att vara konkurrenskraftiga. Med Johan Wester som moderator drev han de obekväma frågorna framåt och om vi blev något klokare vet jag inte men det gav en tankeställare.

Efter morgonfikat blev det information om EUs nya regelverk kring AI – EU AI Act.   Lilian Edwards berättade om hur svårt det är att hålla regelverket uppdaterat när tekniken kommer med nya lösningar fortare än de hinner skriva reglerna. David Kaye gav ett amerikanskt perspektiv på de regelverk vi skapar i EU.

Vi på NewSeed har haft ett internt skämt om att utvärdera konferenser baserat på maten de bjuder på. Med sådan utvärdering så hamnar AI Nordic Powwow högt med den goda lunch som serverades av Tegnérs Matsalar,  den höll väldigt hög kvalitet.

En eftermiddag med workshops och diskussionsforum

Eftermiddagen bjöd på flera spår samtidigt så där delade vi upp oss efter olika intresse. Flera valde spåret med AI för industrin medan Marie och Sofi valde att ta del i hur AI kan bidra till innovation och mer affärer. På sista passet var verktygen för AI det mest intressanta där många från NewSeed deltog. Bara Sofi valde att gå på diskussionsforumet om AI och mänskligheten.

Mingel och Inspiration

Dagen avslutades med en kvällsmingel där deltagarna kunde fortsätta sina diskussioner och knyta nya kontakter. Än en gång serverade Tegnérs Matsalar maten och även denna gång imponerade de med vällagad mat och bra service. Under middagen underhöll Johan Wester med frågetävling där Team NewSeed stod för en stor andel av det vinnande laget (vi var uppdelade bordsvis). En inspirerande dag som inte bara var lärande utan även resulterade i en ny AI dator på kontoret. Allt prat om AI och öppen källkod ledde nämligen till att vi bestämde oss för att köpa in en lite starkare maskin för att testa själva!

Lite punkter vi tog med oss från denna inspirerande dag:

  • Om du inte förstår hur du ska prata med AI (t.ex. ChatGPT), fråga AI! Detta var en återkommande rekommendation på spåret om verktyg.
  • AI är för alla – ekonomer, jurister, konstnärer, humanister! Det kommer att på något sätt påverka oss alla.
  • Det finns stora projekt inom öppen källkod för AI som gör den tillgänglig för alla utvecklare.
  • AI är bara i början av sin utveckling – vi kommer att se många stora framsteg och det inom kort!

Vi tackar Skånemotor och Lunds Universitet för arrangemanget. Vi ser redan fram emot nästa års upplaga!