Att praktisera på NewSeed

Published On: 2023-05-02

Vi har haft en praktikant från högstadiet som har varit här och provat på programmering. Vilmer har varit intresserad av programmering ett tag och hos oss fick han chansen att prova på hur det är att jobba med det. 

Vår lego robot fick än en gång komma till användning och denna gången ska den genom ett gränssnitt i webbläsaren köras runt och filma var den kör. Vilmer tog sig genast an uppdraget och började programmera. I processen blev stor del av företaget engagerade i att få allt att fungera även om Vilmer löste det mesta själv. Så på Vilmers sista dag satte sig gänget ner och tillsammans löste de sista problemen. 

Vi ställde ett par frågor till Vilmer hur det är att praktisera som programmerare. 

Hur var det att prova på att programmera?

Det är roligt, för det är det jag är intresserad av. Jag har provat på programmeringen med att skriva och hitta problem. Det är lite jobbigt för man har tidspress att bli klar innan fredag och får man en “error” vet man inte om man ska spendera tid på det. 

Är det något du kan tänka dig att jobba med i framtiden?

Jo, jag skulle kunna tänka mig att jobba med det här. Där är ju även det som jag inte har gjort nu, som att prata med kunden. Det är roligt för det är lite annorlunda varje gång med nya kunder och nya uppdrag. 

Vad tar du med dig härifrån den här praktikplatsen?

Jag tar med mig mycket kunskap om programmering och hur det är att sitta på ett kontor och ha sina kollegor som man kan prata med om problemen och hjälpa en. 

Vad tyckte du var svårast?

I programmeringen var det ju när vi skulle använda node poweredup och React och exempel koden var jättelång och komplicerad, så det blev ett annat sätt. 

Vad var lättast?

I början var det lite mer normal programmering när man skulle få roboten att köra, röra sig framåt var det bara att skriva move forward. Det är ganska enkelt. 

Har du programmerat Lego förut?

Inte just lego, men jag har programmerat med Scratch, Python, C++, jag har programmerat Unity, en massa olika saker. Sen har jag också en robot hemma jag har programmerat.