DEVWorld 2024

Published On: 2024-03-13
Vi besökte DEVWorld 2024, även kallad “Disneyland for Developers” och det kan vi nog hålla med om. Här samlas de mest framstående innovatörerna och utvecklarna från hela världen för att utforska och dela de senaste framstegen inom teknikens värld. Möjligheterna att grotta ner sig i alla möjliga typer av teknologier och nyheter i industrin är fler än man hinner ta in.

Konferensen var i Amsterdam och våra hjärnceller blev utmanade redan på hotellet där vägen till och från hotellrummet liknade ett uppdrag ur Escape Room. Naturligtvis passade vi på att upptäcka Amsterdam när vi var där och likt Lund, vår hemstad, så är cykeln ett flitigt använt fordon. Bra miljötänk, tänker vi.

Kollegor

Många nya kollegor att välja på

Cyklar

Cyklar står uppradade och får oss att känna oss som hemma.

Nyheter och förväntningar

Ryan Dahl(skaparen av Node) pratade om Deno, Nästa-generation JavaScript runtime. Som enligt honom är ”vad node borde ha varit”. Den vill vi titta närmare på. 

Sen har vi nya JS pakethanterare vid namn JSR  (Javascript Registry) som är ett open-source package-registry som är tänkt att vara en förlängning och förbättring av ”npm” och göra det lättare att publicera bibliotek skrivna i TypeScript. JSR-moduler kan användas i valfri Javascript-pakethanterare (npm/yarn), och i valfri runtime (node/deno/bun osv.). Så fördelen med specifikt JSR är att den kan hantera typescript-paket rakt upp och ner, vilket NPM och Yarn inte klarar av.

Inspirationer och föreläsningar

De bästa talarna(i ingen specifik ordning) enligt oss var: 

Ryan Dahl som pratade om JSR som vi har beskrivit ovan.

Scott Chacon som pratade om git-kommandon som man sällan använder. Git är en sådan stor del av vårt dagliga arbete och nya “tips and trix” är alltid välkomna.

Och sist men inte minst Brian Vermeer som pratade om risken att förlita sig på open source-projekt, där beroenden har beroenden har beroenden. En riktigt bra föreläsning om säkerhetshål och vad man bör ha för tankesätt som utvecklare när det kommer till säkerhet. Där gick han igenom olika exempel med live-kodning, som säkerhetshålet i Log4J biblioteket och exakt hur de olika attackerna fungerade. Det är till stor del utvecklarens ansvar att tänka på säkerhet, och att man bör använda verktyg för att fånga säkerhetsbrister när man skriver koden inte vid test/produktion. Ett av tipsen var med IDE-extensions som ”Snyk”.

Tipsen vi tog med oss

Google lovordade sin chattbot Gemini (fd. Bard)  och hur lätt det är att anpassa Gemini med ett avgränsat innehåll.Det blir något att undersöka. Och sen har vi IDE-extensions som direkt hittar säkerhetsbrister i kod, den kommer vi rekommendera våra kollegor att använda. 

Sammanfattning

Konferensen hade många bra talare och många intressanta ämnen som gav ny inspiration.  

Som utvecklare arbetar man mycket bakom en skärm och tar in information från nätet och från sina kollegor. Att möta personerna som ofta utvecklar de verktyg man använder dagligen och få inspiration och hitta förebilder ger en ny dimension.  Och att få uppleva ett annat land och en annan kultur ger ju lite guldkant på upplevelsen.