Digitala lösningar utan krav på digitala kunskaper

Published On: 2022-12-29Tags:

Ett av de vanligare argumenten mot digitalisering är att de utesluter de som inte har kunskap om digitala lösningar. I takt med att utvecklingen går framåt möjliggörs digitalisering som inte kräver någon kunskap. De senaste årens framsteg för tankarna till Arthur C Clarkes tredje lag: “All tillräckligt avancerad teknologi är omöjlig att särskilja från magi.”. Vid digitalisering av en industri kan det hjälpa att försöka tänka i termer om magi – det vill säga att bortse från alla vanliga barriärer man sätter upp för vad som är möjligt eller inte.

En industri kan betraktas som en enhet med inre processer som alla måste fungera för att helheten ska vara effektiv. Även de enklaste sysslorna som att tömma sopor eller fylla på lager av muttrar måste hänga med. Vore det inte väldigt bra om lådan med muttrar fyllde på sig själv helt automatiskt när det behövdes? Eller att papperskorgarna bara aldrig blev fulla utan tömdes när det var dags?

Industri 4.0

Inom industri 4.0 säger man om att alla fabrikens inre processer ska kunna kommunicera med varandra. Om lådan med muttrar “känner till” hur stora offerter som är ute för tillfället samt vet hur mycket den själv har kvar – då kan “lådan själv” besluta om det är dags att beställa fler muttrar! Den kan då “magiskt” fylla på sig själv till lämplig nivå.

Visst låter det lite som magi? Med enkla och tillgängliga digitala lösningar är det dock ganska lätt att åstadkomma! Lådan knyts till en digital process och förses med en våg. Vågen kan mäta hur många muttrar som finns. Den digitala processen får sedan tillgång till order-systemet och kan via kännedom om inkommande orders “besluta” när det är dag för en ny beställning. Det bästa med denna lösning är att den kräver ingen digital kunskap alls av någon som arbetar i fabriken – förutom möjligtvis övervakningen av processen.

Det låter kanske som för mycket jobb för en enkel process? Det är dock väldigt enkelt uppsatt och medför ytterligare en fördel: det blir mätbart! Det går nu att mäta hur effektiviteten påverkas av till exempel att muttrarna tar slut vid en av fabrikens alla arbetsstationer.

Arthur C Clarkes tre lagar

I industri 4.0 hänger allt ihop – även de enklare systemen ska vara med. På NewSeed arbetar vi med att ta fram lösningar som möjliggör förändring och förbättring. Vi har även tagit stark inspiration av Arthur C Clarkes tre lagar:

1. När en framstående men äldre vetenskapsman påstår att något är möjligt, har han med största sannolikhet rätt. När han påstår att något är omöjligt, har han troligtvis fel.

2. Det enda sätt att upptäcka gränserna för vad som är möjligt, är att våga sig förbi dem, ut i det omöjliga.

3. All tillräckligt avancerad teknologi är omöjlig att särskilja från magi.

Vi vill utmana vad som är möjligt att göra med digitalisering. Vi vill upptäcka gränserna för det omöjliga. Vi vill att det vi skapar ska kännas som magi!