Katjing – en kassa-app till föreningar

Published On: 2023-12-18
Låt oss introducera vårt senaste lilla projekt: Katjing en kassa-app för föreningar, loppisar, torghandel, ja egentligen var än man behöver enkel handel.

Idén om att skapa appen kom en dag när Magnus Lindgren, NewSeeds grundare, stod i kiosken på barnens fotbollsklubb. Både barn och vuxna hade problem när man stod och gjorde enkel huvudräkning för fullt på alla glassar, korvar och smågodis som såldes. Det blev snabbt rörigt och det tog tid att skriva in Swish-nummer och kön bara växte. Detta borde gå att förenkla tänkte Magnus! Klart det går att göra enklare, en enkel miniräknare som räknar ihop totalsumman och samtidigt genererar en QR-kod för Swish-betalning!

Appen visar kanske inte prov på våra mest avancerade programmeringskunskaper men visar istället på vår sätt att se på innovation och att man med små medel kan göra väldigt stor skillnad. Det är inte alltid man behöver göra något avancerat för att genomföra stora förändringar. Ibland kan små förändringar göra stor skillnad, spara tid och resultera i högre säkerhet.

Så fungerar Appen

Kassa-appen består av två delar, kassan och inställningar.

I själva kassan plussar man ihop produkterna och en QR-kod för Swish genereras som innehåller både totalsumma och telefonnummer som Swish-betalningen är kopplad till. Totalsumman står även tydligt i text för kontant betalning.

I inställningar lägger man till produkter och lägger in sitt Swish-nummer och meddelande man önskar visa i kassan. Här kan man även koppla till Google Sheets för att få sin försäljning sparad. Det  ger en möjligheter att sköta lager och ta ut statistik. Allt går att låsa med barnlås så att bara behöriga kommer in i inställningar.

Appen går att använda offline och behöver bara internet när man installerar den och när man vill synka dagens försäljning med Google Sheets.

En liten disclaimer är att vi inte har något med Swish att göra utan bara använder deras tjänst som vilken vanlig webbutik som helst.

Vem har gjort appen?

Appen är gjort av två praktikanter på NewSeed: Subhojit Saha och Therese Hölén. Magnus Lindgren har varit mentor och hjälpt dem med utvecklingen. Ingen av dem hade byggt en app tidigare. Vi försöker regelbundet ta in praktikanter för att ge lite arbetslivserfarenhet till de som vill ut i yrket som programmerare. Subhojit är från NTI gymnasiet och Therese från Medieinstitutet och appen är utvecklad i React Native.

Prova appen du med

Appen har redan haft sin premiär på SK Hajen i Lomma och gick igenom med lysande resultat. Lite idéer till förbättring uppstod som vi ska arbeta in. Vi fick även positiv respons från köparna som tyckte att betalningen via Swish blev ännu enklare än den redan är. Appen finns att ladda ner på Appstore och går att läsa mer om på https://katjing.newseed.se/

Appen är byggd med föreningar i åtanke. Den är byggd att fungera på gammal hårdvara såsom flera år gamla surfplattor. Den ska inte behöva mycket ström (dvs den fungerar även om batteriet är dåligt) och den behöver inget internet när den används. Vidare så krävs det endast en surfplatta och inga tillbehör alls. Allt visas på samma skärm och har ett fyndigt sätt att vända på halva skärmen för att den ska gå att läsa från två håll. Allt för att göra det enkelt och tillgängligt för alla föreningar att kunna använda.

WE SWISH YOU A MERRY CHRISTMAS!