Screen Shot 2015-11-10 at 20.13.27

De senaste 11 åren har Öredev anordnat en utvecklarkonferens i Malmö. Detta året hölls 150 olika föredrag under tre dagar. New Seed har under veckan varit på Öredev och fått uppleva föredrag om allt från animationer, databasdesign till säkerhetslösningar och nya tekniker.

Val Head föreläste om animation i olika situationer. Det som vi framför allt tog till oss är hur man skapar meningsfulla animationer för att kommunicera budskapet man vill förmedla vid en händelse. Genom att använda sig av Disneys 12 grundprinciper inom animation kan man skapa rörelser som känns naturliga och livfulla. Anledningen till att det är bra att känna till dessa principer är att man förutom skapande av animationen även får en gemensam vokabulär att beskriva den med. Val Head tog även upp hur man applicerar animationer för mobila enheter där utrymmet är begränsat och där ”vanliga” animationer inte får plats.

http://valhead.com/

Aaron Gustafson pratade om hur man kan använda sig av nya tekniker när man utvecklar webbgränssnitt samtidigt som man tillgodoser användare med äldre webbläsare. Genom enkla tips och tricks går det att vara bakåtkompatibel samtidigt som att man inte behöver begränsa sig. Detta kan hjälpa New Seeds kunder att nå fler användare som av olika anledningar inte har stöd för den senaste tekniken.

https://aaron-gustafson.com/

Martin Kleppmann har jobbat på LinkedIn men forskar nu på Cambridge. Han beskrev ett nytt sätt att distrubera databaser genom att skapa stömmar av data som delsystem kan lyssna på och till exempel skapa index, cache och replikering. Denna struktur lämpar sig för system med mycket data och trafik. Genom att använda dessa koncept kan vi på New Seed bygga skalbara och underhållsbara databaser.

https://martin.kleppmann.com/

Oren Eini beskrev hur NoSQL kan användas för att minska antalet databasanrop och ge bättre prestanda i jämförelse med traditionella relationsdatabaser. Han visade med exempel hur man kan designa databaser i NoSQL på ett fördelaktigt sätt för att undvika korruption av data. Dessutom demonstrerade han hur avancerade frågor i SQL kan utföras på ett enklare sätt och med högre tidseffektivitet med hjälp av Map/Reduce funktioner.

Detta och mycket mer har vi på New Seed lärt oss under dessa tre dagar. Vi har fått mycket inspiration och idéer inför framtiden och ser fram emot att få använda vår nyvunna kunskap i de system vi bygger för våra kunder.