Perl

Programmeringsspråket Perl skapades av Larry Wall 1987. Det är främst skapat för att enkelt hantera text och rapporter. Som sådant blev det mycket populärt som ett språk för att skapa interaktiva funktioner till webbplatser via CGI (engelska: Common Gateway Interface). Då Perl var utvecklat för att hantera text och vanliga hemsidor baseras på HTML som är text-filer så blev detta en mycket populär kombination. Larry Wall skapade ursprungligen språket för att förenkla rapporthantering i Unix.

Webbutveckling

Perl användes under tidigt 2000-tal till webbutveckling. Det var som högst trea i popularitet på Tiobe-index (som rankar olika programmeringsspråk). Perl är mycket likt PHP i många avseende och över tid blev det PHP som blev det språk som gick vinnande ur striden om webbutveckling. Där finns massor av likheter mellan Perl och PHP och en utvecklare som kan det ena kan relativt enkelt lära sig det andra.

Det finns ett stort bibliotek av funktioner från CPAN (Comprehensive Perl Archive Network) som gör det enkelt och snabbt att bygga nya funktioner. Då där finns en stor aktiv användarbas så uppdateras dessa bibliotek kontinuerligt.

Obegriplig kod

Perl-kod kan ibland se helt obegriplig ut. Detta beror till stor del på den inbyggda funktionen för reguljära uttryck som finns i språket. Det är en mycket kraftfull funktion när den används rätt – men den går även att missbruka för att skriva obegriplig kod. Det har till och med inrättats tävlingar i att skriva obegriplig (men funktionsduglig) kod!

Detta är ett exempel på sådan kod. Den skriver ut sig själv (källa):

$_=q(s%(.*)%$_=qq(\$_=q($1),$1),print%e),s%(.*)%$_=qq(\$_=q($1),$1),print%e

Obegriplig kod har gett upphov till många skämt. Bland annat att ”Perl är det enda språk som ser likadant ut före som efter hashning av koden!” eller ”Om du sätter ett oändligt antal apor vid skrivmaskiner så kommer någon av dem att skriva ett Java-program, alla andra skriver Perl!”.

Är Perl föråldrat?

Då Perls popularitet har sjunkit kraftigt över åren från en topp-notering av #3 till i skrivande stund #20 så är dess storhetstid för stunden över. Språket i sig lever dock vidare med en stor användarbas och aktiv community.

Om man ska utveckla en ny applikation hade vi inte rekommenderat Perl som en grund. Det kan vara svårt att hitta kunniga utvecklare och framtiden tycks inte ligga före språket. Det betyder inte att det är ett dåligt språk eller att det bör bytas ut för applikationer som redan finns.

IT-konsult i Perl

På NewSeed har vi erfarenhet av Perl sedan över 20 år tillbaka! Magnus Lindgren skrev sin första webbapplikation i språket redan 1998. Det var en intern anslagstavla och semesterlista för anställda på en stor svensk koncern. Under tidigt 2000-tal var Magnus med och tog fram en e-handelsplattform som baserades på Perl och såldes i Norden. Fortfarande idag finns där system som är i drift som NewSeed hjälper till att underhålla. Att det är skrivet i Perl är inget hinder för en modern moln-lösning i AWS!

Varför utveckla i Perl?

Att utveckla i Perl känns lite som att använda en schweizisk armékniv som har en inbyggd motorsåg och borrmaskin. Språket är så kraftfullt och det går snabbt att bygga korta program som kan hantera enorma mängder data. Tyvärr är detta också en av nackdelarna med Perl att dess kompakthet gör det svårtydbart för en som inte är van vid dess funktioner.

Språket lämpar sig utmärkt för webbapplikationer men är tyvärr inte längre lika populärt inom detta område. Det som det används mest till är korta enkla skript för hantering av data.

    En timmes kostnadsfri rådgivning

    Vill ni ha inspiration eller veta vad som är möjligt? Kontakta oss på NewSeed så bokar vi in ett möte och diskuterar just era idéer. NewSeed förverkligar idéer.


    Lund/MalmöGöteborgStockholmTelefon