Transportstyrelsen pandemianpassar handledarkurser – Legitimerade Zoom-möten!

Published On: 2021-02-08

Transportstyrelsen inför tillfällig pandemianpassad ändring i lagen för handledarkurser – och vi hänger på! 

Jaa, om det är något man kan säga om det senaste året, så är det att ändringar kommer snabbt! 

Ett område som har fått lida en del under det senaste året har varit att ta körkort. Det är det inte helt lätt att göra digitalt! Exempelvis handledarkursen, som är obligatorisk att gå om man som körkortsinnehavare vill övningsköra med en körkortstagare (kanske sitt barn). Den kursen har tidigare oftast gjorts i grupp på trafikskolor, för att trafikläraren ska kunna legitimera deltagarna och garantera att de genomgått kursen. Men när pandemilagen trädde i kraft i mitten på januari, då blev det nästintill omöjligt! För att minska risken att få en generation 18-åringar som inte kunde ta körkort så införde Transportstyrelsen då snabbt en tillfällig lagändring som gör det möjligt att hålla handledarkurser på distans. Men. Legitimering av eleven och en garanti från trafikläraren att eleven deltagit i kursen krävdes. Hur gör man det digitalt? 

Det ordnade vi åt en av våra kunder! Genom att kombinera inloggning med BankID för att sedan nå en sida med Zoom-utbildningar så har vi byggt en lösning som är godkänd av Transportstyrelsen. 

Det här är ett underbart exempel på när digitaliseringen löser gamla problem. Med dessa nya digitala kurser så blir det enklare för människor som kanske bor långt bort att ta handledarkurser och därmed kunna övningsköra med sina barn. Det gör också att trafikskolor kan nå en mycket bredare publik än de som bor geografiskt nära. Det gäller inte minst för den kund vi ordnade detta för. Eftersom att vi såg till att jobba snabbt så var de riktigt tidiga på bollen, och som de själva uttrycker det – trycket är jättehögt!

Kombinationen BankID och Zoom tror vi är en väldigt användbar lösning som definitivt kan användas även i andra branscher. Överallt egentligen där det krävs legitimering för att ta del av någonting som har blivit digitalt. Var tror du det kan användas?

Vill du läsa en mer detaljerad beskrivning av problemet och lösningen – läs på vårt Kundcase Distansundervisning i Zoom med krav på legitimering!