Vinst i Hack for Sweden blir app med Naturvårdsverket

Published On: 2021-12-06

Nu får vi äntligen berätta det stora och lite hemliga vi hintat om sedan vinsten i Hack for Sweden. Allemansappen, vårt vinnarbidrag – det ska utvecklas vidare. För Naturvårdsverket!

En höst som redan tedde sig spännande på NewSeed, med många stora och intressanta projekt och nya kollegor på ingång – ja den hösten blev plötsligt ännu några nivåer mer spännande. Det hackathon vi ställde upp i mest för att utmana oss själva och få lära oss nya tekniker vann vi, och vårt vinnarbidrag har lett till en helt ny typ av äventyr för NewSeed: ett arbete för Naturvårdsverket!

I Hack for Sweden så skulle man välja en av fyra utmaningar att tävla i. Vi valde utmaning nr 3, Förstärkt natur med AR. En av anledningarna till att vi tävlar i hackathons är för att få chansen att lära oss mer om olika moderna tekniker, och just AR är en av de tekniker vi har kunskap om, men gärna ville fördjupa oss mer i. Men efter att vi hade gått vidare till final så fick vi erbjudande om att även tävla i utmaning nr 2, som hette Landskap för alla, som handlade om att genom användning av öppen data inkludera fler människor i tillgången till rekreation, friluftsliv och naturupplevelser.

Vid tävlande utmaningen Landskap för alla, om man i sitt bidrag såg till att inneha funktioner som använde sig av den nationella marktäckedatan, så fanns det möjlighet att efter tävlingen få utveckla sitt bidrag vidare i samarbete med Naturvårdsverket. Detta i deras strävan i att jobba efter FN’s globala mål för social-, ekonomisk- och ekologisk hållbar utveckling: Agenda 2030.

Så – där är vi nu. I full fart med att bygga vidare på Allemansappen. Det är ett riktigt riktigt spännande projekt. Appen finns till för och hoppas på att koppla ihop myndigheter, skogsägare och privatpersoner, samt för att ge den vanliga skogsutflykten en extra edge. Den är speciellt utvecklad för att passa de i samhället som vanligtvis inte är så bekväma med teknik. Det är en av de saker som gör att den går bra ihop med Naturvårdsverkets arbete för FN’s mål Agenda 2030 – få ut mer människor i naturen. Här är Naturvårdsverkets motivering för projektet:

”En av Agenda 2030:s målsättningar är att minska ojämlikheter gällande ekonomiska förutsättningar men i uppföljningen av målet framkommer att ojämlikheten på området inte minskar. Vi vill se kreativa digitala lösningar på hur Nationella Marktäckedata och öppna data kan användas för att inkludera fler i tillgången till rekreation, friluftsliv och naturupplevelser.”

Naturvårdsverket
”Agenda 2030 för hållbar utveckling”, från regeringen webbplats.

Med allt detta så följer många presentationer, omnämningar, färdigställande, publiceringsdatum. De viktigaste listas här:

  • 2 december: Presentation för Lomma företagsgrupp.
  • 9 december: Webbinarium Visit Värmland, även där presentation av Allemansappen. Anmälan är öppen för alla och görs här: Visit Värmland webbinarium digitala upplevelser.
  • 15 december: Representanter från Hack for Sweden åker ner till Lund för att intervjua oss om Allemansappen.
  • 16 december: Presentation av Allemansappen på Naturskyddsföreningens huvudkontor i Stockholm. 
  • 22 januari: Första version av Allemansappen färdig!
  • 3 februari: Eventuellt presentation på Lantmäteriets stora geodataseminarium i Stockholm.

Utöver det kan vi även avslöja att tidningen SKOGEN samt även Skånsk skogsstrategi kommer att skriva reportage om Allemansappen. Samt även möjligtvis fler tidningar – men det vet vi inte om än. Sitter du vid en tidning och vill skriva om oss är du välkommen att höra av dig till vår marknadsansvariga Linn Erander.

Så kan det gå! Vi är jätteglada över det här. Vi hoppas att Allemansappen kan knyta samman privatpersoner, skogsägare och myndigheter och inspirera till mer tid i naturen, vilja att ta hand om vår natur samt underlättande av att upprätthålla regler.