Webbok i graven

Published On: 2023-07-04

Efter 23 år går nu Webbok i graven. Webbok började att utvecklas redan 1999 som en SaaS-lösning för gym. SaaS, Software as a Service eller en mjukvara som tjänst på svenska var vid den tiden inte vanligt. Trots att många avrådde från detta upplägg och rent ut sagt kallade det befängt att tro att man kunde ha ett affärssystem på internet så hindrade det inte Magnus Lindgren och hans kompanjon från att arbeta utifrån den principen. Idag används SaaS i de flesta stora mjukvarulösningar såsom Office-paketet och Adobe.

Tjänsten utvecklades till gymmet Formtoppen och togs i bruk i september 2000. Webbok har över åren använts av flera gym – två av dem fick utmärkelsen årets gym två år efter varandra! Det kan bara inte vara en tillfällighet.

När systemet utvecklades fanns det få alternativ på marknaden och ingen som arbetade efter SaaS-principen. Att Webbok gjorde det var antagligen en av de bidragande faktorerna att systemet har hängt med i alla dessa år. Över åren har Magnus hjälpt till med underhållet av systemet. Främst har det rört sig om mindre justeringar eller integrationer, basen och principerna var densamma som när de byggdes 1999. Idag erbjuder marknaden flera bra gymsystem och färdiga lösningar som arbetar efter den principen och lilla Webbok är inte längre behövligt. Så nu är webbtjänsten avstängd och appen är bortplockad från App Store.

Men bra kämpat att ha hängt med i 23 år.

Per Christiansson användare av Webbok och verksamhetsansvarig på Formtoppen får hålla begravningstalet:

År 2000 startade vi vår nya verksamhet, lilla atletklubben med 248 st medlemmar skulle satsa stort och driva ett eget friskvårdshus kallat Formtoppen. Målet var att få 600 medlemmar och med en ny inriktning fick vi behov av att kunna boka pass, registrera träning och liknande. Av en slump kände en bekant till två unga killar från Lund. De hade tagit fram ett administrativt program för gym som var webbaserat. Världens första i sitt slag! Min kunskap i området var noll men min bekant övertygade mig att detta var framtiden. 

Vid denna tid fanns inte något bredband eller fiber utan vi använde uppringt adsl och telefonräkningarna blev därefter! 7000-8000kr i månaden var en tung kostnad för en nystartad verksamhet men våra medlemmar var nöjda! Initialt var cirka 10% av bokningar via nätet men ganska snart blev det 30%. Sedan år 2000 har vår verksamhet vuxit ofantligt och 2019 har vi 7500 st medlemmar och nu görs nästan alla bokningar via nätet. Fortfarande använder vi Webbok som fungerar alldeles utmärkt tack vare de uppdateringar som vi och Magnus har gjort genom åren. 

Utan att överdriva är Webbok fortfarande ett av marknadens bästa bokningsprogram för gym men vi börjar märka att en integration med vår bokföring och kassor snart är nödvändig. Efter överläggningar med Magnus tar vi hösten 2022 beslutet att byta till ett komplett affärssystem. Beslutet är inte enkelt, dels för att Webbok är helt unikt för vår verksamhet och har funktioner som inget annat program har. Men beslutet innebär framför allt att ett 22 år långt samarbete med  Magnus Lindgren går i graven. Ett samarbete som ALLTID har fungerat och som har bidragit stort till vår framgång. Vila i frid Webbok.

Per Christiansson, Verksamhetsansvarig Formtoppen

Magnus Lindgren skriver ett öppet svar tillbaka till Per och hela gänget på Formtoppen:

Tack Per för de fina orden om mig och om Webbok. Jag har varit stolt över det jag var med och skapade och som har fungerat så bra så länge.

Det har speciellt varit roligt att jobba tillsammans med er som haft ett öppet sinne och idéer för framtiden. Ni har inte varit rädda för att gå er egen väg och det är ju tack vare det som ni vågade satsa på Webbok från första början.

Jag kommer att sakna alla härliga personer jag ofta haft kontakt med på Formtoppen. Ni är ett glatt gäng! Tack för detta långa samarbete och jag hoppas att våra vägar korsas även framöver!