Bokningsysstemet Webbok fyller 20 år

Kommer du ihåg vad du gjorde i juli för 20 år sedan? Eller, mer aktuellt för just den här artikeln – kommer du ihåg hur internet, mobiltelefoner och hemsidor fungerade då?

Det var på den tiden då vanliga hushåll fick internet av att koppla upp hemtelefonen via modem (minns ni hur det lät?). På den tiden då de flesta datorer var stationära, en stor och tung klump med väldigt stort inköpspris. När vi alla gick med små Nokia-telefoner (8 år innan den första iPhonen släpptes).

Google som det såg ut för 20 år sedan.
Google år 2000. Vad tror du att du googlade efter då?

Vi minns vad vi gjorde i juli år 2000. Då gjordes den första internetbokningen i det då helt nya och webbaserade bokningssystem Webbok. Det var Formtoppen i Höllviken som vågade satsa på ett helt nytt och ett på många sätt revolutionerande system. Webbok var nämligen skrivit att fungera helt och hållet över internet. Det låter som en självklarhet idag men för 20 år sedan tyckte vissa att vi har ”dumma i huvudet” som ens vågade försöka.

”Man kunde ju inte lita på att man alltid var uppkopplad”. De var inte uppkoppling till mobiltelefoner vi pratar om – det fanns helt enkelt inte då. Nej det var uppkoppling till gymmets reception man var orolig för! Inte ens på en stationär dator kunde man vara säker på att uppkopplingen skulle vara tillgänglig!

Webbok blev på så sätt kanske Sveriges första helt webbaserade bokningsysstem – med administration och allt över internet. Sedan det lite vanskliga och osäkra första steg har Webbok utvecklats i takt med internet. Det finns idag en inbyggd SMS-tjänst, kopplingar till andra webbsystem, en egen app med mera. Allt har underlättats av att Webbok i grunden är en webbtjänst och inte en programvara man installerar på en vanlig dator.

Formtoppens App för Webbok
Formtoppens app idag. Så såg det inte ut när vi utvecklade deras bokningssystem år 2000, men den app vi utvecklat för dem idag, den använder sig fortfarande av samma bokningssystem!

Webbok drivs idag modernt i en molnlösning i Amazon Web Services. Det har en egen app för både iPhone och Android. Integrationer mot andra webbtjänster såsom Facebooks API eller uppkopplade gym-system som AdvaGym finns. Allt detta har varit enkelt tack vare att Webbok redan för 20 år sedan utvecklades på ett framsynt sätt.

Så vår prediktion om hur tekniken skulle utvecklas i samhället visade sig stämma. Bokningssystemet underlättade mycket för Formtoppen och var väldigt uppskattat hos dess medlemmar. Men, vad som egentligen är det viktigaste i den här historien om bokningssystemet för Formtoppen är att det fungerar och används än idag. Det är alltså IT som har hållit, och passat in i vårt ständigt föränderliga samhälle, i 20 år. Så ska det vara när man har en IT-konsult som ser till att leverera, tycker vi!


Om vi nu blickar framåt istället – var tror du vi är om 20 år? Om ni vill ha hjälp att tackla framtiden och inte bara följa utvecklingen utan även leda den så hjälper vi gärna till! Vi har gjort det förut och vill fortsätta göra det!


Fotnot: Hur kan ett företag som är lite drygt 10 år skryta med ett 20 år gammalt system? NewSeeds grundare Magnus Lindgren påbörjade utvecklingen av Webbok i sitt tidigare företag Netro Systemutveckling som han drev tillsammans med en kompanjon.

Kategorier: New Seed