Appmarknaden utvecklas – hänger du med?

Published On: 2021-05-18

Spännande tider på appfronten! 

2020 slår alla nedladdnings- och försäljningsrekord för appar, och både Apple och Google play inför nya regler för att begränsa appars möjlighet att spåra sina användare.

Båda två är saker som kommer påverka hur vi använder våra telefoner och hur våra telefoner använder oss. Visst är det roligt med digital utveckling? 

Stor ökning i appanvändandet

Att Corona-året skulle få oss att ladda ner fler appar är kanske ingen omskakande nyhet. Vi spenderade mer tid på våra digitala enheter och hade nya behov som gjorde plats för nya appar. Det globala snittet för appanvändning är nu 4,2 timmar per dag – 30% mer än för två år sedan. I Indien ökade appanvändandet med svindlande 80%. I Brasilien, Sydkorea och Filippinerna la användarna över 5 timmar dagligen på appar. Det är länder med stora befolkningar – det lägger grund för en ordentligt växande appmarknad. Globalt så har vi lagt 111 miljarder dollar på appar år 2020 – vilket är en ökning med hela 30% sedan året innan. En helt otrolig ökning!

Data från App Annie

Nya regler för apparnas möjlighet att spåra sina användare

Den nya begränsningen för appar att spåra oss – det var en mer oväntad nyhet! Det har spenderats riktigt stora pengar på internet för att med hjälp av spårning kunna sälja väldigt riktad annonsplats. Men nu ska både Apple och Google begränsa det, just för appar. Appar kommer nu att tvingas be om lov för att få ta del av mer data om dig, om det är mer än vad den nödvändigtvis behöver för att fungera. 

Dessa regler har varit på gång länge och de har utlöst väldigt stora reaktioner hos bland annat Facebook. Mindre möjlighet att rikta annonser innebär ett stort tapp i annonskassan. Speciellt i USA, som förbudet kommer ifrån, har Facebook under många månader på olika sätt försökt få folkets stöd till att stoppa dessa regler. Här kan du läsa ett exempel på det; Facebook; Speaking up for small businesses. Men utan att lyckas! Det ska bli intressant att se hur det framöver kommer påverka de appar där det idag förekommer mycket reklam. 

Det lär även påverka även de appar som inte säljer annonsplats. Inte så mycket – men det kommer behöva ses över hur mycket data apparna samlar in. Visar det sig att det är mer än absolut nödvändigt, så kommer den behöva be om godkännnade. Prata med oss, eller din apputvecklare, om du vill känna dig säker! 

Nya tekniker gör det enklare att utveckla appar

I takt med att appar utvecklas så utvecklas även tekniken för att utveckla appar. Exempel på det är exempelvis framstegen med React native och Amazons start på uthyrning av virtuella Mac. Det innebär att det går allt snabbare och smidigare att utveckla appar.


Vad tror du om appmarknaden?

Så, en appmarknad som slår alla rekord och två av de största återförsäljarna sätter nya regler för appar. Spännande tider! Vad tror du om appmarknaden? Fortsätter den växa eller var det bara Corona-året som boostade? Vad är framtiden för appar? Vad blir årets trend för appar? Och kommer vi märka av det nya förbudet mot att spåra användaren – kanske genom att vi möts av lite färre läskigt välriktade annonser?

Har du någon fundering eller idé på att skapa din egen app? Prata med oss! NewSeed förverkligar idéer.