Nyhet! Nu har vi släppt den här integrationen för betatestning. Hör av dig till oss om du vill vara med och prova den!

Läs mer om integrationen: fortnox till google sheets

Arbeta med data från Fortnox i Google Sheets

För att utföra beräkningar och ställa upp och jämföra data så är kalkylark oslagbart. Friheten att själv kunna flytta, uppdatera, räkna med och fatta beslut underlättas med hjälp av program såsom Google Sheets.

Tack vare att både Fortnox och Google Sheets är molntjänster så är det en enkel sak för en utvecklare att koppla samman dessa två. Detta gör det möjligt att exportera i stort sett valfri data via Fortnox API och gör detta tillgängligt i ett kalkylark i Google Sheets!

Genom att exempelvis sätta upp en kopiering av alla inkommande orders till ett kalkylark kan man sedan själv skapa egna diagram eller beräkningar som i realtid visar vad som händer. Det blir enkelt att själv skapa grafer eller följa upp specifika KPI:er. Med hjälp av de inbyggda funktionerna i Google Sheets skapar man graferna med några enkla klick.

En översiktsbild skapad i Google Sheets över data hämtad från Fortnox API.
Ett exempel på hur en instrumentpanel kan byggas upp från data.

Eftersom Google Sheets är en molntjänst är den enkel att samarbeta kring. Kalkylark kan delas med både egna anställda eller med externa kunder eller leverantörer. Det går att interaktivt jobba i ett kalkylark tillsammans under ett möte. Det går även att lämna ut data såsom automatiska kundanpassade prislistor som delas direkt med kunden. De kan läsa innehållet men inte påverka det. Via Google Sheets kan man säkert dela innehållet med antingen en specifik mottagare eller publikt öppet med vem som helst!

Rådata hämtad från Fortnox API som visas i Google Sheets.
Rådata hämtad från Fortnox API till låsta flikar i Google Sheets.

Exemplet som finns ovan kan ni själva titta i via Google Sheets i er webbläsare. Det är en export av data från vårt testkonto i Fortnox till ett kalkylark. Till detta kalkylark har vi sedan byggt en enkel sida med olika diagram för att ge en överblick.

Kalkylark är inget nytt, de har använts sedan de utfördes med penna och papper. I slutet på 1970-talet kom VisiCalc och gjorde det enkelt att utföra med hjälp av en dator istället. VisiCalc ersattes av SuperCalc, sedan kom IBM’s Lotus 1-2-3 och efter det välkända Microsoft Excel. Med hjälp av Office 365 och G Suite finns nu denna möjlighet direkt i varje webbläsare.

Det finns säkert många fler idéer för data som går att överföra mellan Fortnox och G Suite (såsom dokument, filer, kalender med mera). När väl en koppling är etablerad så är det enkelt att lägga upp regler för både import eller export av data mellan systemen.

På NewSeed är vi vana vid att bygga integrationer mellan system. Har ni några specifika hör gärna av er!