Under Sveriges nationaldag 2019 var det dags för världens största utvecklarkonferens; WeAreDevelopers i Berlin. En konferens med över 200 talare samt över 10.000 deltagare som pågick i två dagar. Med föreläsningar om allt från agil-utveckling till blockchain, så fanns det något för alla. Efter förra årets konferens som hade ett fokus på javascript och NodeJS, så var det intressant att gå på en konferens med ett lite bredare tema.

Noterbara föredrag på WeAreDevelopers 2019

Det fanns flera spännande föredrag under konferensen, med över 140 föredrag så fanns det mycket att lära sig, men det var ett par stycken som stack ut:

The future of creative humans in a world of smart machines

Garry Kasparov behöver troligtvis ingen presentation. Stormästare i schack sedan 17 års ålder och tidigare världsmästare i schack, höll ett föredrag om maskinens framfart, och människans plats i framtiden. När robotar och AI ersätter monotona arbeten så krävs människans kreativitet där ettor och nollor inte kan improvisera. Det var ett mycket intressant föredrag, och när han fick frågan vilket yrke han trodde skulle ersättas sist av maskiner, så var det utvecklare.

garry kasparov WAD

The Quake postmortem: the end of the original iD

John Romero, en av originalgrundarna till iD software – ett spelföretag bakom klassiker så som Wolfenstein 3D, DOOM och Quake var en av huvudgästerna på WeAreDevelopers 2019. John Romero pratade bland annat om företagets historia, från att det skapades fram till dess att Romero lämnade för att bilda Ion Storm. Största fokus var dock på tiden när spelet Quake var under utveckling, hur det här tärde på utvecklarna, vilket vilket slutligen ledde till företagets splittrande.

Thoughts on the future of programmable money

Som expert på bitcoin och blockchain pratade Andreas M. Antonopoulos om hur framtiden kommer se ut för kryptovaluta. Andreas höll ett energifyllt tal om hur kryptovaluta bland annat kan hjälpa människor som bor i länder med totalitarism, på grund av valutans avsaknad av spårbarhet, samt att den inte är manipulerbar.

25 years of php

Rasmus Lerdorf, skaparen av skriptspråket PHP höll ett föredrag om historien bakom det populära skriptspråket. Vi fick höra historien bakom PHP’s tillkomst, och hur det snabbt ökade i popularitet och blev ett av webbens mest använda programmeringsspråk. Föredraget avslutades med varför det är värt att uppgradera PHP till den senaste versionen om man använder sig av en äldre version, men löfte om bättre prestanda och ny funktionalitet.

Data, design, code

Shirley Wu är en frilansare med passion för datavisualisering. Shirley berättade om hennes passion för att presentera data på ett färgglatt och kreativt sätt, samt gav en demonstration i hur biblioteket D3js kan användas i kombination med VUE och GreenSock för att bygga interaktiva grafer. Vi har tidigare använd d3js för att presentera data, men den här presentationen gav oss lite idéer för vad vi mer kan göra med det här biblioteket.

Building experiences for the superhuman future

Sist ut på WeAreDevelopers 2019 var Martin Wezowski, chefsingenjör för SAP. Han inledde sitt föredrag med en countrylåt skriven av en AI, som hade en tydlig fascination av dörrar. Hans föredrag fokuserade på framtiden, då teknikens utveckling går med rasande fart, och hur vi som utvecklare bör satsa på framtiden när vi utvecklar. Innovation har blivit viktigare än någonsin, och Martin lade vikt vid relationen mellan människa och maskin, samt hur tekniken är en del av den mänskliga evolutionen.

Sammanfattningsvis så var det en mycket trevlig konferens. Många talare av hög kvalitet, och överlag trevlig stämning. Ett större problem var dock att det inte fanns vatten tillgängligt den första dagen om man inte köpte vatten från de olika matställena som fanns utsatta. Ett annat problem var också att det inte fanns tillräckligt många matvagnar, vilket ledde till stora köer vid lunchtid. De här problemen åtgärdades dock till tisdagen, och i det stora hela så var det en väldigt välorganiserad konferens. Vi har nu ännu mer erfarenhet och inspiration som vi gärna delar med oss av!