Tillbakablick på 2020

Published On: 2020-12-27

2020 – det här har varit ett intressant år! 

På NewSeed började det i full fart med både nyanställda och ett partnerskap i NyföretagarCentrum Öresund! Bara det öppnade upp för ett spännande år, där vi hoppades få engagera oss mer i nya företag och med våra kunskaper bistå dem med bästa möjliga IT för att kunna växa, bli lönsamma och optimera samhället. Inte visste vi då hur rätt och fel vi skulle ha. Nej inte visste vi då att 2020 skulle bli ett år där nytänkande digitala lösningar blev rent essentiella för att samhället skulle kunna fortsätta! Vi har under året fått äran att hjälpa många av våra kunder att ställa om så att de på bästa sätt ska kunna bedriva sin verksamhet i dessa tider, och erbjuda sina kunder säkra lösningar som möter våra nya behov. Det har verkligen varit roligt att kunna hjälpa till på den resan! 

”Inte visste vi då att 2020 skulle bli ett år där nytänkande digitala lösningar blev rent essentiella för att samhället skulle kunna fortsätta.”

Vi själva som team påverkades ju också en del. Aldrig glömmer vi nog när vi satt där i fikarummet och läste om hur det nya, smittsamma och konstiga viruset kom allt närmare oss; från Kina, till Europa, till Stockholm, och så slutligen till Lund. Nästan över en natt så började vi alla jobba hemifrån. Det gick förvånansvärt bra! Hela teamet har tagit sitt ansvar och vi har kunnat jobba på som vanligt. Vi har hållit kontakten med varandra bäst vi kunnat och utvecklat nya små vanor och traditioner för att muntra upp varandra och behålla en vardag som det team vi är. T.ex. Dagens låt, regelbundna klagomål på att vi blivit för lata för att stretcha, Magnus äggmacka med chokladsås (…fråga inte), och inte minst så har vi blivit riktigt vassa på att använda emojis i vår chattkommunikation. Där bland annat en limtub ligger på allas toppanvändningar (… fråga inte).

På sommaren kunde vi fira en viktig födelsedag – nämligen att ett bokningsprogrammet Webbok vi byggde för en väldans massa år sedan, redan innan internet var en naturlig del av folks liv – fyllde 20 år! Att ett en webbtjänst håller så länge är verkligen anmärkningsvärt. Kommer ni ihåg den tiden när man fick internet genom att plugga ur husets telefon? När man inte hade smartphones? Innan Facebook fanns? Det var då vi byggde det! Och det håller och fungerar bra än idag! Så kul!

När hösten drog igång innebar det också att ett av våra tidigare projekt K for Contact fick ta nästa steg! Vi utvecklade K for Commerce (K for Contact för e-handel) och pitchade appen på Connects speedpitch. Så kanske kommer det komma in en till ägare till företaget, och kanske en säljare, för att få projektet att ta fart på riktigt! 

K for Commerce
Demo av K for Commerce

Det har också varit ett år då vi har fått avstå en del som vi annars sätter stort värde vid. Konferenser och hackathons är sådana saker som vi annars årligen ser till att få besöka och tävla i. Men – förhoppningsvis blir sådant möjligt igen nästa år. 

Nästa år. Ja, vad säger ni, har vi mycket att ta igen då? 

Det kan man tycka. Men samtidigt som vi tagit ett steg bakåt på grund av pandemin – har vi också tagit två steg framåt digitalt! Digitala lösningar med e-handel, videokonferenser och andra tjänster har genomsyrat allas vardag. Förändringen tvingar fram nya sätt att lösa gamla problem. Vissa av dessa förändringar blir här för att stanna. Men i nästa år kanske vi uppfinner nytt och revolutionerar vardagen, inte för att vi måste – utan för att vi vill!

För om det är någonting vi kan säga om 2020, så är det precis det vi sa i juni: När vi inte längre kan göra saker på det sätt som vi brukar – då lär vi oss nya saker. 

Varma hälsningar från oss på NewSeed. 


Traditionsenlig årssummering