WordPress – världens populäraste CMS



Intressant fakta: Visste du att Carl Bildts blogg drivs av WordPress? Hans blogg ligger på den populära webbtjänsten WordPress.com.

WordPress är det enskilt största verktyget för att skapa hemsidor. Dessa verktyg kallas CMS vilket står för Content Management System (på svenska: Innehållshanteringssystem). WordPress används tillika till enkla hemsidor av småföretagare ända upp till webbplatser som förvaltas av några av världens största varumärke. WordPress är för webbplatser vad Windows är för datorer. WordPress går att installera på allt från enkla webbhotell till hög-tillgängliga lastbalanserade serverlösa tjänster i molnet! På NewSeed har vi dessutom gjort detta och mycket där i mellan.

Funktioner

De funktioner som finns i basen är följande:

  • Skapa egna sidor med innehåll
  • Lägga upp nyheter med nyhetsflöde
  • Ladda upp bilder eller annan media i ett media-bibliotek
  • Möjlighet att registrera flera administratörer
  • Besökare kan registrera sig
  • Öppen eller valfri begränsning av möjlighet att kommentera inlägg
  • Mall-hantering med möjlighet att ladda ner eller skapa egna mallar
  • Insticksprogram som ytterligare kan utveckla

Alla dessa funktioner går att använda utan någon djupare kunskap om webbutveckling. Det som behövs är lite allmän datorvana och för bättre resultat kunskap om hur man kopierar länkar. Det finns sedan en rad mer avancerade funktioner. Detta i kombination med det går att själv bygga ut denna bas öppnar många möjligheter.

Det går även att använda WordPress till e-handel. Det populäraste alternativet är att använda insticksprogrammet WooCommerce. Sedan en tid tillbaka ägs och förvaltas det av samma företag som förvaltar WordPress.

Statistik

  • WordPress har över 27 miljoner installationer i världen [buildwith]
  • 35% av de största webbplatserna på nätet (topp 1 miljon) använder WordPress (god två kommer Drupal med knappt 3%) [builtwith]
  • WordPress.com driver 76.5 miljoner bloggar [codeinwp]
  • WordPress har varit det populäraste CMS-verktyget 7 år i rad – och det är fortfarande det mest växande! [codeinwp]
  • I snitt går det 152 dagar mellan släppt av nya versioner av WordPress [codeinwp]

En infographic från Themeisle om stora varumärke som använder WordPress:

Det finns massor av mer statistik att fördjupa sig i via länkarna efter varje punkt. En tänkvärd detalj är att WordPress är så pass populärt bland de största varumärkena och mest populära sidorna – de ställer troligtvis mycket höga krav och har resurser att välja det bästa.

Språk

WordPress finns översatt till över 120 språk! Det kan dock bli bekymmer med att vissa instick eller tema inte stödjer andra språk än engelska. I bästa fall handlar det bara om att översätta det men ibland är de dåligt utvecklade och då går inte det.

Ett smart sätt att bidra till WordPress är att hjälpa till med översättning som man själv behöver. Översätt populära instick till exempelvis svenska och skicka sedan översättningsfilerna till utvecklarna. På så vis får du själv också ditt eget program översatt. När det sedan väl är översatt börjar andra använda det och hjälper till att underhålla översättningen. Det är precis så öppen källkod är tänkt att fungera.

Säkerhet

Är WordPress säkert? Svaret är JA med stora bokstäver. Med så många installationer som finns vore något annat helt otänkbart. På grund av dess storlek är det dock många som försöker attackera sidor byggda i verktyget.

Hur blir WordPress hackat? Det som ofta utnyttjas är kända gamla säkerhetsluckor som borde vara åtgärdade men som finns kvar på gamla webbplatser som inte har uppdaterats. Inte sällan är dessa säkerhetsbrister i insticksprogram eller mallar.

Varför hackar man småföretagares hemsidor? Det kan tänkas märkligt att någon vill ta över just din sida. Men det är inte bara din sida de är efter. Även hackare har förstått vinsten av ”the long tail” eller ”den långa svansen” som det heter på svenska. Istället för att hacka en webbplats med flera miljoner besökare så hackar man flera miljoner webbplatser med få besökare! Risken att upptäckas är mycket mindre samtidigt som de små webbplatserna ofta är sämre underhållna och uppdaterade.

Vad ska man göra om man blivit hackad? Tyvärr är många hack automatiserade men i grunden sofistikerade. De kan gömma sig på många platser i koden. Vår allmänna rekommendation är att radera allt från hemsidan och sedan kopiera tillbaka innehållet från en säkerhetskopia från innan den blev hackad. Nu är detta kanske inte alltid praktiskt genomförbart då säkerhetskopian kan vara gammal eller det rör sig om en e-handel där det genererats mycket orders under tiden. Då blir det ett projekt att manuellt gå igenom och återställa webbplatsen.

WordPress historia

WordPress skapades av Matt Mullenweg 2003. Det började som en klon av ett annat bloggverktyg som hette b2/cafelog. Sedan starten har WordPress växt och är fortfarande – trots sin storlek – ett av de verktyg som växer mest.

Matt Mullenweg at Wordcamp Europe - En konferens om WordPress
Skaparen av WordPress Matt Mullenweg på WordCamp Europe 2017.

Ursprunget som ett blogg-verktyg var inte helt bekymmersfritt. Det avfärdades som ett ”riktigt CMS” och förpassades till kategorin ”blogg-verktyg” istället. Numera är varumärket WordPress så starkt att denna stämpel inte längre märks av.

Sedan 2006 anordnas WordCamp – en konferens som handlar om WordPress. Dessa finns i både stora och små upplagor över hela världen idag. På ett WordCamp kan man lära sig mer om utvecklingen av plattformen och hur man kan bidra. Det behövs inte bara programmerare utan även exempelvis översättare, designers, testare med mera.

NewSeed utvecklar med WordPress

New Seed kan hjälpa er installera WordPress på en egen server med de tilläggstjänster som ni önskar. Vi hjälper er:

New Seed erbjuder också WordPress som en tjänst. Om ni inte har några specifika krav på att ha en egen webbserver kan ni enkelt hyra en webbplats med egen domän.

Kundcase

NewSeed har jobbat med WordPress ända sedan firman grundade. Flexibiliteten i grunden är det som tilltalas oss mest och därmed möjligheterna. Här är några exempel på vad vi har varit med och byggt:

  • Elobina – en webbtjänst för att skapa egna ”print-on-demand”-produkter i textilindustri. Kunden komponerar själv ihop en produkt baserat på tyg och mönster.
  • ECNDT 2018 – en webbplats för en konferens där tillgängligheten var av yttersta vikt under själva konferenstiden. Besökarantalet förväntades mångfaldigas under kort tid och det måste hanteras.
  • Svensk Jakt – en app till webbplatsen Svensk Jakt som utnyttjar API och information från webbplatsen.
  • Talare på Internetdagarna / WordCamp – ett föredrag om hur man bygger stabila storskaliga installationer.

    En timmes kostnadsfri rådgivning

    Vill ni ha inspiration eller veta vad som är möjligt? Kontakta oss på NewSeed så bokar vi in ett möte och diskuterar just era idéer. NewSeed förverkligar idéer.


    Lund/MalmöGöteborgStockholmTelefon