AR – när den digitala och fysiska världen möts

Published On: 2022-04-05Tags: ,

Idag ska vi prata om en ny teknik som absolut kommer ha stor inverkan på framtidens teknologiska upplevelse; AR. Vi har själva involverats en del i AR det senaste då vi fått bygga två appar med tekniken. Det har varit dels Allemansappen med Naturvårdsverket och så även en som hittills är sekretessbelagd (men som kommer bli jättehäftig när den kommer ut på marknaden). 

Kort introduktion till AR

AR står för Augmented reality (Förstärkt verklighet på svenska). Den lite mer kända och liknande tekniken är VR; Virtual reality (Virtuell verklighet). I VR så kastas användaren in i en virtuell värld, helt uppbyggd i datorn. Med hjälp av VR-glasögon ser det för användaren ut som att den befinner sig i den uppbyggda världen när den ser sig omkring. 

I AR däremot så har man använt sig av den riktiga världen som faktiskt är omkring användaren. Med hjälp av geografiska koordinater har man sedan lagt till något digitalt på en bestämd plats i den fysiska världen. Pokemon GO är ett av de första exemplen där AR slog igenom. Kommer ni ihåg mobilspelet som fick folk att börja gå långa promenader med näsan i telefonen, och samlas i stora klungor på de mest märkliga platser (där det var utplacerat en viktig Pokemon)? 

https://www.youtube.com/watch?v=UudV1VdFtuQ

Ett annat exempel är en av IKEAs appar. De har byggt tjänst för att du genom din telefon ska kunna se ditt hem som det ser ut, men även lägga till möbler som syns genom telefonen; IKEA Place. På det sättet kan du på riktigt se om din tilltänkta möbel skulle passa hos dig, både storleksmässigt och utseendemässigt.

I Allemansappen använder vi oss av AR för att visa på de arter som finns omkring användaren samt hur terrängen är uppdelad åt olika vinklar. På det sättet ser vi till att använda oss av den natur som användaren är i skogen för att uppleva, istället för att appens miljö enbart ska vara digital. Genom att även lägga till den digitala dimensionen så kan vi dra nytta av den information som finns digitalt. Exempelvis som när vi drar nytta av information om arter som finns på användarens plats.

Allemansappen. Ser ni att miljön i mobilen är precis samma som det som syns bakom?

AR – Stora möjligheter och enkelt att använda

AR är alltså tekniken för att kombinera den digitala och fysiska världen. Det öppnar upp för stora möjligheter! Istället för att begränsa sig till den fysiska eller digitala världen när man skapar verktyg eller upplevelser, så kan man använda sig av båda. I dagens samhälle lever vi ju trots allt både i den digitala och fysiska världen.

AR kan låta lite krångligt, men det är förvånansvärt enkelt att använda. Det är väldigt intuitivt att förstå att man kan se världen genom sin telefon, se att bilden stämmer precis överens med hur man själv ser att det ser ut bakom telefonen – men att också något digitalt har uppkommit. Eftersom det är så intuitivt och enkelt så tror vi att även de som vanligtvis inte är så bekväma vid ny teknik kan använda det.

Intervju med vår AR-utvecklare Johanna

I och med att vi nu alldeles nyligen byggt två appar som använder sig av AR så tog vi tillfället att intervjua vår utvecklare som jobbat mest med det, Johanna Fransson

  1. Vad tycker du är kul med AR?

Det som är roligt med AR utveckling är att man får chansen att djupdyka i något som är en helt ny teknologi med en stor potentiell marknad för framtiden.

  1. Vad tror du om AR i framtiden?

Just nu satsar många utav dem stora tech-företagen på just AR/VR och lägger ut enorma budgetar för R&D (research and developement) inom området. Jag tror vi kommer se en enorm flodvåg av AR applikationer till olika områden såsom gaming, handel, industri med mera. 

  1. Vad ser du för problem med AR?

För att kunna använda AR appar på ett effektivt sätt måste man ha en smartphone med tillräcklig beräkningskraft. Beroende på din ekonomiska situation så är det inte alla i samhället som kan använda och få tillgång till alla användbara AR appar som det ser ut idag. Jag tror dock detta kommer att kunna effektiviseras med utvecklingen och telefonerna kommer gå ner i pris när teknologin gör framsteg. 

  1. Vad ser du för svårigheter med att jobba med det?

Den främsta utmaningen att programmera i AR har varit bristen på resurser eftersom teknologin är ny och sättet att arbeta på ändras snabbt. Det är fortfarande mycket research som pågår inom området och ibland får man själv spendera en del tid för att kunna komma på unika lösningar som passar applikationen. 

  1. Vad ser du för möjligheter med det? 

Jag ser möjligheten att kunna applicera AR teknik på en mängd viktiga industriområden och inte bara använda tekniken till nöje och spel. Till exempel hade det varit häftigt att i framtiden låta läkarstudenter ha på sig AR glasögon för att kunna ‘’se’’ in i kroppen och lära sig om människans biologi. Eller kanske i logistik och frakt där AR kan hjälpa och guida arbetare som letar efter en vara som ska hämtas upp och systemet kan automatiskt notifiera att varan är på väg till sin nya destination. Möjligheterna är många och jag tror AR kommer hjälpa tillsammans med AI att automatisera och förenkla våra jobb.

Summering

Slutsatsen är alltså att AR verkligen har framtiden för sig. Genom att kombinera den fysiska och digitala världen öppnar man upp för ännu en dimension möjligheter. Pokemon GO, IKEA place och Allemansappen är tre exempel på ganska olika användning av AR. Av det tar vi med oss att när man väl börjar tänka i banorna för att kombinera digitalt och fysiskt så inser man att det verkligen kan bli användbart. Tekniken är även ganska enkelt att använda och bör därför fungera för alla målgrupper.

På NewSeed såg vi till att djupdyka i tekniken när vi ställde upp i Hack for Sweden med Allemansappen. Hackathons ser vi som ett perfekt tillfälle till att lära oss nya tekniker, och vi ville gärna fördjupa vår kunskap om att bygga med AR. Troligtvis kommer en hel del appar att börja byggas med AR och då ville vi vara redo med expertisen. Idag har vi den kunskapen, och med framförallt Johanna i spetsen är vi redo att börja bygga appar med AR.

AR – alltså möjligheten att kombinera den digitala och fysiska världen. Hur hade du velat placera ut digitala figurer i den fysiska världen?