Överföra data till Google Sheets

Published On: 2023-09-13

Kalkylark – eller spreadsheet på engelska – är fantastiska! Program som Microsoft Excel och Google Sheets används ofta och gärna av många. Att snabbt kunna göra beräkningar och analyser av sin egen data är för många en grundläggande sysselsättning i sitt arbete.

I ett Google sheet dokument kan du importera data från andra system genom att hämta data från deras API:er och det är där vi kommer in. Vi har utvecklat flera programvaror som hämtar data från olika API:er och importera det till Google Sheets. Det har gjort det möjligt för våra kunder att kunna sammanfatta information som tidigare tog lång tid att göra. 

Exempel på vanliga användningsområden är att överföra data från program som Fortnox men kan även användas till att få in data från maskiner för att genomföra analyser eller få spårbarhet. Det är något som kan vara användbart i Industri 4.0 projekt där målet är att skapa en mer effektiv och hållbar industriell produktion. Genom att använda tekniken för att samla in och analysera data kan tillverkning anpassas efter senaste informationen och bli mer effektiv. 

En av de programvaror vi skrivit är Fortnox2Google och den finns tillgänglig i Fortnox butik.

API

Ett API (Application Programming Interface) är ett sätt för olika mjukvarusystem att kommunicera med varandra och samarbeta för att utföra specifika uppgifter. En av de nu populäraste formerna av API kallas mer specifikt REST API. Fortnox är av typen REST API. Fördelen med dessa är att de är väldigt lika i sitt upplägg och därmed enkla att integrera mot. Även denna webbplats som drivs av WordPress har ett API som går att använda.

API:er är en viktig del av många moderna mjukvarusystem och webbtjänster. De tillåter utvecklare att integrera funktioner och data från ett system i en annan applikation, utan att behöva känna till detaljerna om det underliggande systemet.

Google Sheets

Google sheets är ett mycket användbart verktyg och ett utmärkt sätt att kunna sammanfatta data, göra beräkningar och ta ut statistik. För er som inte har använt det tidigare kan vi börja med att förklara vad Google Sheets är.

Google Sheets är en kalkylbladsapplikation från Google som låter en skapa och redigera kalkylblad online. Det är en gratis, webbaserad tjänst som är lätt att använda och fungerar på alla enheter som har en internetanslutning.

För att börja använda Google Sheets behöver du skapa ett Google-konto eller logga in med ett befintligt konto. När du har loggat in kan du sedan skapa kalkylblad och börja lägga in din data. Inne i kalkylbladet kan du sedan redigera celler, lägga till formler och funktioner, och använda olika verktyg och format för att styla och presentera dina data. Du kan också samarbeta med andra användare i realtid och dela kalkylblad med andra genom att ge dem redigeringsrättigheter.

Hur kan vi hjälpa dig?

Har du data du behöver överföra till Google Sheets, eller transportera data från ett program till ett annat så har vi bred kompetens inom området. Kontakta oss för frågor eller mer detaljer på hur det kan gå till.


    LundMalmöGöteborgStockholmAnnat (ange under övrigt)