I juni besökte New Seed Paris där vi deltog på konferensen WordCamp Europe. Med nära 2000 deltagare och över 40 talare så är det Europas största konferens gällande webbplattformen WordPress. WordCamp är till för alla som utvecklar för WordPress, använder sig av WordPress eller bara är intresserade att lära sig mer om WordPress. Vi har tidigare besökt WordCamp i Stockholm, men den här gången bar det söderut istället för norr.

Konferensen hölls den 15-17 juni, där första dagen var en så kallad Contributor Day. Där kunde man vara med och delta i olika workshops samt lyssna på en del talare för att lära sig mer om hur man bidrar till den öppna mjukvaran som WordPress är. Den huvudsakliga konferensen hölls under fredagen och lördagen den 16:e och 17:e juni där talare pratade om allt mellan säkerhetsgrupper för användare till hur viktig kommunikation är i projekt. På lördag kväll hölls det en efterfest på Le Pavillon d’Armenonville, där temat var 30-talets Paris. Där fick vi chans att mingla runt med andra deltagare från konferensen.

Utöver själva konferensen hade vi på New Seed lite tid över att besöka de mest sevärda platserna i Paris. Vi åt i Montmartre, besökte Triumfbågen, besteg Eiffeltornet och kultiverade oss på Louvren. Varje sevärdhet förevigades med selfies och våra nu klassiska visitkortsbilder.

Noterbara föredrag på WordCamp Europe

Det var ett par föredrag som vi fann lite extra intressanta under WordCamp Europe:

People over code

Andrew Nacin är Lead Developer på WordPress. Hans föredrag handlade huvudsakligen om hur viktig kommunikation är, och att man bör designa tillsammans med den tänkta användaren, inte åt den tänkta användaren. Han drog under föredraget en del anekdoter från när han jobbade åt den amerikanska staten som exempel. Han nämnde där hur han genom att lyssna på vad kunden ville ha, samt analysera hur de faktiskt arbetade kunde ta fram lösningar på deras riktiga problem. Ett mycket inspirerande och underhållande föredrag.

Big little shame — A tale of empowered user experience through localisation

Caspar Hübinger är en självlärd webbutvecklare som är aktiv i WordPress community. Han pratade om hur viktigt det är med lokalisering, och att det är en sak som kanske inte alla tänker på. Han hade som exempel WordPress översättning till tyska från engelska. Många meningar på engelska är könsneutrala, där det inte finns någon direkt könsneutral översättning till tyska. Resultatet vid översättningarna blev ofta att maskulina pronomen används, till exempel utvecklare översattes till Entwickler, när den feminina versionen Entwicklerin finns. Det kan resultera i att användare känner sig exkluderade. Det här föredraget öppnade våra ögon för något vi själva kanske tidigare inte har tänkt på.

The three kinds of design

John Maeda jobbar som designer på Auttomatic, företaget bakom bland annat WordPress.com och WooCommerce. Han pratade om de tre typerna av design som förekommer vid utveckling, vilken typ av design som oftast används, samt vilken typ av design som bör användas i vårt yrke. Det var ett mycket inspirerande föredrag och gav oss lite att tänka på.

Matt Mullenweg och Gutenberg

Det som var en extra stor händelse under den här konferensen var att Matt Mullenweg, en av grundarna av WordPress, intervjuades under lördagen. Han pratade lite om historien bakom WordPress, samt hur framtiden såg ut då fler och fler skaffar egna WordPress-sidor. Han presenterade även ett nytt tillägg vid namn Gutenberg; ett tillägg för WordPress som är till för att förenkla hur man redigerar inlägg och sidor. Det som är nytt med Gutenberg är att all redigering sker i block, där man även kan lägga in block med widgets i ett inlägg. Det här gav oss lite idéer, och något vi ser fram emot att testa mer i detalj! Ni kan se hans intervju nedan.

Vad kommer härnäst?

Det här var den femte gången WordCamp Europe anordnats, och vi var mycket imponerade över hur väl det hade organiserats i år. Nästa år återkommer WordCamp Europe, och då blir det i Belgrad i Serbien. Innan dess så sker fler lokala WordCamps och vi på New Seed ser fram emot att förhoppningsvis besökare fler av dessa mycket lärorika konferenser!